«Донецькі» поклали око на ресторанний бізнес столиці

Читати цю новину російською мовою
«Донецькі» поклали око на ресторанний бізнес столиці
Про те, що нашою країною на 99% правлять вихідці із Донецького регіону у народі вже складають анекдоти.

Дійсно, при нинішній владі помітка у паспорті про місце народження в Донецьку, Єнакієво чи Макіївці дозволяє розраховувати на стрімку кар’єру в сфері державного управління.

Однак на цю тему переважно жартують ті, хто лише спостерігає за діями можновладців з екранів телевізора чи зі шпальт місцевих газет. Водночас тим, хто зіштовхнувся із представниками влади особисто – не до сміху. В першу чергу це стосується дрібних та середніх підприємців, які через потужний фіскальний тиск останнім часом змушені боротися за власне виживання.

Споконвіків у природі діє закон «виживає сильніший». В умовах сучасної України те саме можна сказати й про вітчизняний бізнес: якщо ти «свій» – тебе не чіпатимуть, якщо ні – чекай в гості податкову та десятки перевіряючих органів. А якщо при цьому ти не будеш опиратися, то залишишся взагалі ні з чим, оскільки кількість фактів здирництва та рейдерських атак на приватних підприємствах збільшилася у рази.

У поле нашого зору випадково потрапила сфера ресторанного бізнесу столиці. Як стало відомо нашому виданню, нещодавно в Києві відбулася спроба рейдерського захоплення ТОВ «Ігрові технології», яке знаходиться в самому центрі міста по вул. Б.Хмельницького, 30/10 та надає ресторанні послуги.

Близько десятка співробітників Державної податкової інспекції України провели несанкціонований обшук приміщення, при цьому не представляючись та не пояснюючи мотиви своїх дій. На законні вимоги адвоката підприємства пояснити причини обшуку йому у грубій формі було відмовлено та нанесено тілесні ушкодження. Керував процесом представник ДПІ в Деснянському районі м. Києва слідчий Поліно.

Як стало відомо згодом, саме йому була дана вказівка забезпечити замовне кримінальне переслідування ТОВ «Ігрові технології», кінцевою метою якого є перешкоджання підприємницькій діяльності та рейдерське захоплення приміщення у центрі Києва.

Через нетривалий час ситуація повторилася: знову ті самі люди, знову ті самі протиправні методи. Однак, тепер перевірявся ресторан «Мандарин» по вул. Московський проспект, 32. Майже добу 15 податкових міліціонерів, посилаючись на фіктивне рішення суду, проводили виїмку документів та фінансових звітів. Жодного з представників самого ресторану до процесу не допустили.

Та цього разу пікантність ситуації полягала в тому, що власниками ресторану «Мандарин» були американці, а сам заклад є одним з улюблених місць харчування Надзвичайного та Повноважного посла Сполучених штатів Америки в Україні Джона Теффта. Відповідно про рейдерську атаку на бізнес своїх громадян посольству США доклали миттєво.

Оскільки історія про захоплення ресторану «Мандарин» набула широкого резонансу, в цій справі стали відомі ряд пікантних деталей, на що явно не розраховувала група рейдерів. Вдалося з’ясувати, що масові перевірки та кримінальні переслідування ресторанних закладів столиці організовують керівні посадові особи Державної податкової інспекції України Деснянського району м. Києва, які у взаємодії з місцевою прокуратурою та судами створили ціле рейдерське угруповання, що «трусить» малий та середній бізнес столиці. Покривається діяльність цієї групи «оборотнів у погонах» на самому верху – в урядових коридорах та міністерських кабінетах.

Джерела у посольстві США розповідають, що їм відомі як замовники, так і виконавці рейдерського захоплення ресторану «Мандарин». Зокрема, це один з керівників ДПІ в Деснянському районі Києва Дмитро Бут, який завітав на перевірку закладу на автомобілі марки Acura, номерний знак АН 0059 ЕМ (Донецька обл.). Компанію йому склав уже відомий нам слідчий Поліно, який також приїхав на недешевому автомобілі Toyota Land Cruiser 200, номерний знак АМ 0887 МН (Донецька обл.).

Обидва «податківці» є вихідцями із Маріуполя, які отримали керівні посади у столичних органах податкової інспекції та спеціалізуються на виконанні замовних кримінальних справ проти неугодних бізнесменів. Зрозуміло, що їхня діяльність та покровительство високопоставлених посадових осіб в Кабміні приносять шалені прибутки та дозволяють їздити на автомобілях за 100 тис. дол. США.

Схема їхньої роботи доволі проста: спочатку приходять до власника бізнесу із незапланованою перевіркою та починають «трусити» невеликими зауваженнями. Далі проводиться несанкціонований обшук, в ході якого зникають документи та з’являються численні «порушення» у роботі бізнесмена. Мета – довести справу до штрафних санкцій за ухилення від сплати податків та розпочати кримінальне провадження по цій справі. Далі блокується робота підприємства та починається психологічний тиск на власника.

На кінцевому етапі бізнес захоплюється за допомогою судів та прокуратури, або ж звичайним рейдерським способом. А в цей час чиновник в уряді, який це все організував, урочисто розповідає по телевізору українським громадянам про чергове «покращення» життя для бізнесу та десятки мільйонів гривень, зібраних у підприємців в якості податків.

Залишається лише здогадуватися, що ж буде, якщо Кабмін все-таки пролобіює на законодавчому рівні створення фінансової поліції. Фактично, це будуть ті самі групи рейдерів по території всієї України, але вже цілком легальні та з усіма необхідними повноваженнями…

Источник: Власти.нет

  • 739
  • 10.06.2013 09:03

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода