Національна спілка письменників України незаконно продавала туристичні об’єкти

Читати цю новину російською мовою
Національна спілка письменників України незаконно продавала туристичні об’єкти
У Національній спілці письменників України (НСПУ) – корупційний скандал. За участю вищого керівництва НСПУ здійснювалися сумнівні операції з використання, продажу, відчуження та передачі в оренду туристичних та рекреаційних об'єктів, що перебувають у державній

У Національній спілці письменників України (НСПУ) – корупційний скандал. За участю вищого керівництва НСПУ здійснювалися сумнівні операції з використання, продажу, відчуження та передачі в оренду туристичних та рекреаційних об’єктів, що перебувають у державній власності .

Джерело в МВС повідомляє, що найближчим часом може бути розпочато кримінальне провадження щодо керівництва НСПУ, у тому числі – його екс-голови, а зараз народного депутата України – Володимира Яворівського. Йому можуть інкримінувати привласнення державного майна в особливо великих розмірах, ухилення від сплати податків і зловживання повноваженнями.

«Після приходу Володимира Яворівського до влади в письменницької організації, в Інтернеті з’явилися оголошення у стилі «розміщу в будинку творчості «Коктебель» без посередників». І на самому сайті Спілки українських письменників висять подібні рекламні пропозиції. За літо тільки від курортної інфраструктури НСПУ можна легко заробити до 1 млн. грн. «на кишеню» за найскромнішими підрахунками», – пише «Об’єктивна газета».

Джерело в МВС підтвердило, що під час присутності Володимира Яворівського на посаді голови Національної спілки письменників України мали місце факти незаконного використання або відчуження об’єктів туристичної та рекреаційної нерухомості Союзу на користь третіх осіб.

Зазначене джерело також повідомило, що найближчим часом може бути розпочато кримінальне провадження стосовно керівництва НСПУ, головним чином – його екс-голови, а зараз народного депутата України – Володимира Яворівського. Йому можуть інкримінувати привласнення державного майна в особливо великих розмірах, ухилення від сплати податків і зловживання повноваженнями.

Правоохоронці повідомили, що мають інформацію про порушення керівництвом НСПУ і Володимиром Яворівським чинного законодавства при зміні права власності на такі об’єкти нерухомості:

  • Багатопрофільний лікувально-хірургічний центр, м. Київ;

  • Будинок творчості письменників українського відділення Літературного фонду, м. Одеса;

  • Будинок творчості письменників, м. Коктебель;

  • Будинок творчості письменників Українського відділення Літературного фонду, м. Ірпінь;

  • Будинок творчості письменників ім. А. П. Чехова, м. Ялта.

Багатопрофільний лікувально-хірургічний центр (Київ, вул. Рейтарська, 15). 17 липня 2007 на загальних зборах членів ТОВ «Центр краніальної терапії» (згодом перейменований в ТОВ «Багатопрофільний лікувально-хірургічний центр») Національна спілка письменників України в особі А. І. Крима, що діє на підставі довіреності від 10 липня 2007, передала будівлю поліклініки в престижному центральному районі – так званому «дипломатичному кварталі» Києва – до статутного фонду ТОВ у якості майнового внеску учасника.

«Передача зазначеного нерухомого майна Спілки письменників України до статутного фонду ТОВ здійснена А. І. Кримом за дорученням Володимира Яворівського в порушення вимог п.п. 4.10 та 5.4 Статуту Спілки письменників України», – вважає одне з джерел в Національній спілці письменників України. На разі зазначене нерухоме майно перебуває у власності ТОВ «Багатопрофільний лікувально-хірургічний центр».

Як пише у своєму блозі на Liga.Net редактор газети «Правдошукач» Юрій Шеляженко, «історія еволюцій суб’єкта ЄДРПОУ 33784263 (спочатку ТОВ «Центр краніальної терапії», а потім ТОВ «багатопрофільний лікувально-хірургічній центр») вельми цікава. До того, як на баланс цієї контори було передано будівлю поліклініки, вона тихо тягнула існування з 33,2 тис. грн. статутного фонду і декількома засновниками-фізособами за юридичною адресою: Київ, вул. Філатова, 3/1. Потім, в липні 2007 року, змінюється назва ТОВ, статутний капітал розростається аж до 13691000 грн. Із засновників виходять фізичні особи, замість них входять НСПУ (ЄДРПОУ 16018) з часткою у статутному капіталі 51%, і офшорна компанія з Белізу «Гелексі Груп ЛТД», що знаходиться за адресою: місто Беліз, вулиця Баррак Роуд 35, третій поверх, з часткою в статутному капіталі 46,8%. Решту в статутний капітал внесло ТОВ «ОК Новий Зір» (ЄДРПОУ 32921934). Цікаво, що НСПУ вніс свою частку в статутний капітал, перевівши поліклініку на баланс цього ТОВ. Адреса поліклініки (Київ, вул. Рейтарська, 15) стає юридичною адресою ТОВ».

«Якби «контрольний пакет» поліклініки так і залишався за Союзом Письменників, то звинуватити Володимира Яворівського було б об’єктивно не в чому – залучати інвесторів законодавство не забороняє. Однак у березні 2008 року структура власності ТОВ «Багатопрофільний лікувально-хірургічній центр» змінилася», – пише газета «Дело» (16.02.2014).

Відтепер офшорної компанії «Гелексі Груп ЛТД» з Белізу належить переважна більшість фірми-власника (понад контрольний пакет) поліклініки, тоді як за НСПУ залишилося лише 6% статутного капіталу. У результаті НСПУ втратила частку статутного капіталу у кілька мільйонів гривень, чим державі було завдано надзвичайних збитків.

У цій історії цікавий ще один факт. 4 офшорних співвласники ЗАТ «Страхова компанія «Інгосстрах» (група «Приват») зареєстровані, за даними Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку станом на листопад 2008 року, якраз за адресою 35 Баррак Роуд, Белiз Сiтi, Белiз. Це спів падіння, до речі, може свідчити про те, що в групи «Приват» власники мають українське походження, як би не намагався хтось стверджувати зворотнє (хоча це вже інша історія).

Певної уваги заслуговує ще й той факт, що фактичним власником цієї поліклініки в Києві став не хто інший, як опонент Володимира Яворівського по 213 мажоритарному округу Валерій Борисов. Будучи членом Партії Регіонів і – як для широкого загалу – затятим ворогом «націоналіста» Володимира Яворівського, Валерій Борисов, маючи беззаперечний адмінресурс, чомусь тихо програв опоненту і не виявив ніяких претензій. Аж потім з’ясувалися, що Володимир Яворівський і Валерій Борисов – давні знайомі та у певному розумінні бізнес-партнери. Адже, як свідчать джерела в МВС, саме Борисов через низку підставних осіб придбав у Яворівського контроль над об’єктом нерухомості, що розташований за адресою Київ, вул. Рейтарська, 15. Утім, ці факти ще має довести слідство.

Будинок творчості письменників українського відділення Літературного фонду (Одеса). 26 грудня 2005 Національною спілкою письменників України в особі голови Володимира Яворівського було продано ТОВ «Пульсар» (що займає частину Будинку творчості письменників українського відділення Літературного фонду, розташованого за адресою м. Одеса, дача Ковалевського, 111). Всього за 38 628 грн. були продані спальний корпус, гараж, склад, – всі будівлі загальною площею 323 кв. м.

Того ж дня Національною спілкою письменників України в особі голови Володимира Яворівського також на користь ТОВ «Інвестбізнес 1» була продана інша частина Будинку творчості письменників українського відділення Літературного фонду, розташованого за цією ж адресою (дача Ковалевського, 111), площею 1506 кв. м за символічною ціною 260 тис. грн.

«При тому, що зазначені два об’єкти нерухомого майна були продані трохи менше, ніж за 300 тис. грн., їхня реальна вартість перевищувала на момент продажу 9,5 млн. грн.», – повідомили в одному з ріелторських агентств Одеси. Таким чином, лише за цією оборудкою державі було спричинено шкоду мінімум на 9 млн.грн.

У правоохоронних органах вважають, що з метою заволодіння майном Будинку творчості та Одеського будинку творчості Володимиром Яворівським навмисне не був включений до переліку нерухомого майна житловий будинок, в якому жили колишні працівники Є. К. Юрковська і К. І. Гогин. Існує думка, що право власності на квартири в зазначеному будинку зареєстровані на ім’я цих двох осіб з використанням підроблених документів. Після чого вищевказані особи звернулися до Київського районного суду м. Одеси з позовом про визнання права власності на земельну ділянку, на якій був розташований цей будинок. У результаті на підставі судового рішення від 08.11.2006 року було зареєстровано право власності на земельну ділянку, який був згодом проданий третім особам.

Будинок творчості письменників (Коктебель). Національною спілкою письменників України в Феодосійському регіоні АР Крим використовується цілісний майновий комплекс «Будинок творчості письменників Коктебель», що складається з 55 об’єктів. У 2006 році 12 окремих приміщень Будинку творчості передані Союзом за безпосередньою вказівкою Володимира Яворівського в довгострокову оренду фізичним та юридичним особам для рекреаційного використання – експерти ринку нерухомості Криму впевнені, що вартість оренди зазначених об’єктів нерухомості була занижена.

Будинок творчості письменників ім. А. П. Чехова (Ялта). На підставі рішення секретаріату ради Національної спілки письменників України та за згодою правління Ради письменників Криму був проданий за борги корпус №1 Будинку творчості письменників ім. А. П. Чехова (м. Ялта).

«Зазначений об’єкт нерухомості реалізований у зв’язку із заборгованістю з податків і обов’язкових платежах на аукціоні підприємству «Артіль-Центр» за 1,25 млн. грн.», – повідомили в Ялтинській міськраді. При цьому експерти, що працюють на ринку нерухомості Криму, вважають, що реалізацію майна було здійснено за заниженою вартістю в інтересах окремих третіх осіб.

Виникає питання, а як реагували самі письменники на дії, які вчиняв голова Спілки Володимир Яворівський. Чи були вони згодні? Або ж чинили опір? Так, хтось намагався протистояти всемогутньому голові, але ж і поплатилися за це.

Зокрема, українська поетеса, прозаїк, критик і перекладач Галина Тарасюк була виключена зі Спілки письменників України через конфлікт з Володимиром Яворівським. Галина Тарасюк публічно звинуватила голову НСПУ та його найближчих приспішників у «дерибані» спілчанського нерухомого майна – поліклініки, будинків творчості тощо. 19 листопада 2011 року на VI з’їзді НСПУ, після переобрання керівництва спілки, Галину Тарасюк одностайно поновлено в лавах Спілки письменників та обрано головою контрольно-ревізійної комісії.

Важливий нюанс у тому, що будь-які операції з нерухомістю, що належить Спілці письменників, відповідно до статуту мають бути розглянуті та затверджені на загальних зборах. У всіх оборутках з нерухомістю ця важлива процедурна вимога не була дотримана. Усі рішення з продажу, передачі в оренду тощо об’єктів нерухомості ухвалювала виключно президія НСПУ, яку на той час очолював Володимир Яворівський.

Замість епілогу

У всіх інтерв’ю Володимир Яворівський стверджує, що він отримав відповідь від Генеральної Прокуратури України (очолювана на той час Олександром Медведьком), де говориться про те, що він невинний у нібито злочинних операціях з нерухомістю, які йому були інкриміновані. Втім, якщо уважно прочитати зазначений лист, то можна побачити: нічого конкретного у листі Генпрокуратури не сказано. Не можна зрозуміти, чи Володимира Яворівського визнано однозначно невинним, чи його все ж у чомусь звинувачують. Складається враження, що справу було просто «спущено на гальмах».

Зараз Володимир Яворівський живе в затишному маєточку з власним ставочком у елітному передмісті Києва – Підгірцях за адресою вул. Озерна, 15. Все свідчить про те, що він особливо не турбується та не переймається хмарами, що насуваються на його затишний побут.

Він вочевидь і зараз зможе уникнути відповідальності, а покровителі-можновладці у високих столичних кабінетах дадуть йому це зробити. Адже Яворівський – професійний перевертень.

Источник: Власти.нет

  • 959
  • 17.02.2014 13:54

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода