«Автокефальний блок»: якими способами Порошенко почне війну з Зеленським

Читати цю новину російською мовою
«Автокефальний блок»: якими способами Порошенко почне війну з Зеленським
Незвичайні явища знову вразили Україну та на цей раз в центрі уваги стали президентські вибори.

Незвичайні явища знову вразили Україну та на цей раз в центрі уваги стали президентські вибори. Їх переможцем став Володимир Зеленський – відомий шоумен, актор, режисер і сценарист. Світ здивувався перемозі цієї людини, але не менш сильно здивування було від поразки Порошенко. Програш попереднього президента України істотно вплинув на його репутацію.

Прогнозується, що Порошенко зробить все можливе, щоб повернутися в політику і помститися чинному президенту. Єдина проблема – це явна недовіра від українців, до того ж незабаром можливе відкриття кримінальної справи по відношенню до Петра Олексійовича. Наслідком цього стане тюремний термін або втеча з країни. Очевидно, що він всіма способами захищатиме себе, а численні політичні, поліцейські і судові зв’язки допоможуть йому в цьому. Ключовою перевагою Петра Олексійовича і одночасно грізною зброєю є створена ним Православна церква України (ПЦУ). Завдяки цьому проекту він отримав лояльне ставлення від більшості населення країни.

У нього склався образ постійного борця за церкву і вільну релігію. Ще під час президентських виборів він активно розвивав тему незалежної української церкви, акцентував увагу на своїх рішеннях і переваги в плані управління країною. Прихильники створеної церкви надають усіляку підтримку, адже вони отримали те, чого домагалися багато років. Всі правителі нової церкви на чолі з Епіфанієм (Думенко) гарантують свою підтримку Порошенко. Тільки з його допомогою вони стали незалежними від Філарета і зуміли створити власну структуру без зовнішнього управління. Тепер з’явився так званий «автокефальний блок» на чолі з Порошенком, куди також входять лояльні бізнесмени, служителі церкви та політики.

Політична підтримка Петра Порошенка

Своє лояльне ставлення і максимальну підтримку колишньому президенту надають політики, які активно працювали над створенням української православної церкви. Ключовим суперником нинішнього президента Зеленського є Ростислав Павленко, якого звільнили з посади директора Національного інституту стратегічних досліджень в травні 2019 року. Він є активним противником Володимира Зеленського, постійно критикує його команду і говорить про непрофесіоналізм в управлінні. Чинний президент не раз говорив про бажання не втручатися в справи церкви, але Павленко налаштований по-іншому і буде будь-якими способами відстоювати свою репутацію.

Андрій Парубій також готовий стати активним противником президента. Поки що він допрацьовує останні дні в кріслі голови Верховної Ради. За кілька місяців спільної роботи у них було багато конфліктів і найчастіше причиною суперечок ставало бажання президента достроково розпустити Раду. Він залишається ображеним на Володимира, як і багато інших політиків, які діяли останні п’ять років.

Кабінет Міністрів

Поки немає новообраної Верховної Ради на багатьох ключових посадах продовжують працювати люди, які були поставлені президентом Порошенко і постійно підтримували проект автокефалії. Серед найсміливіших і одночасно небезпечних супротивників Зеленського є директор департаменту Міністерства культури у справах релігій і національностей Андрій Юраш. З його допомогою проходила відома поїздка на Фанар. Андрій має хороші зв’язки з Константинополем, тому ця подорож була стратегічно важливою для політики його департаменту. Саме така поїздка могла би змусити президента танцювати під дудку Юраша.

На 100% невідомо що саме президент Зеленський відмовлявся підписувати під час зустрічі. Деякі журналісти говорять про документах по екології, але напевно справжня причина поїздки – це передача українських ставропігій. Під час підписання угоди він би прийняв негативний удар на себе, що вплинуло б на його репутацію.

Вселенський патріархат також може мати сильний вплив на чинного президента України, тому що від Порошенко він отримав серйозний бонус. За попередньою інформацією патріарх Варфоломій хотів уточнити дані про кримінальне переслідування Петра Олексійовича, але в останній момент відмовився від цієї витівки.

Андрій Юраш та представники його сім’ї продовжують працювати. Вдала інтеграція в поточну політичну еліту дозволяє колишньому президенту Порошенко повністю контролювати департамент у справах національностей та релігій Мінкульту України. Саме цей департамент курирує всі питання церкви.

Павло Клімкін – ще один противник Зеленського, який залишається на посаді міністра закордонних справ. Його опозиційні дії яскраво показують ставлення до президента, тому він допрацьовує останні дні на своїй поточній посаді. Він напевно буде і далі підтримувати Петра Порошенка навіть після свого звільнення. Клімкін неодноразово отримував нагороди від Порошенко, а в ЗМІ його називали ключовим політиком, який прославляє Україну за кордоном і б’ється за свою країну.

Міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко – черговий політик, який надає підтримку Петру Порошенко. Він активно співпрацює з сім’єю колишнього президента. Фонд Марії Порошенко є ключовим спонсором організації дружини Зубка, а Геннадій свого часу допоміг працевлаштуватися в своєму відомстві братові Софії Юраш. Це невістка директора департаменту з Мінкульту.

Це ще не всі відомі політики, які працюють на поточну дату і продовжують підтримувати Порошенка:

-                міністр спорту Ігор Жданов. Відразу після подій Майдану він став на свій пост. Неодноразово говорив, що він буде продовжувати працювати, незважаючи на швидкі звільнення і загрози від Зеленського.

-                перший віце-прем’єр Степан Кубів. Активно виступав проти нинішнього президента, кажучи про його некомпетентність. Входить до партії Петра Порошенка.

-                міністр культури Євген Нищук. Надавав підтримку автокефалії, продовжує симпатизувати Порошенко, але конфліктів і жорсткої опозиції до Зеленського немає.

Бізнес

Численні представники бізнесу не перестають активно підтримувати Петра Олексійовича. Проект автокефалії продовжують активно розповсюджувати спонсори цієї затії – Андрій Мацола та Олександр «Нарік» Налекрішвілі, що є кримінальним авторитетом.

Мацола – це близький товариш Епіфанія і Євстратія (Зорі). Завдяки його допомозі вдалося позбутися від сильного впливу Філарета, а всі фінансові витрати на реалізацію проекту автокефалії він брав на себе.

Нарік протягом останніх років активно показує свою побожність. До того ж він був на процесії в Стамбулі, коли Варфоломієм був офіційно підписаний Томос. Олександр є сватом Андрія Павелко, члена Блоку Петра Порошенка.

Петро Олексійович активно рекламував свій проект, тому багато бізнесменів стали не тільки учасниками «автокефального блоку», а й його спонсорами.

ПЦУ ключова зброя в боротьбі

Спочатку Володимир Зеленський став в нейтральну позицію щодо церкви і вирішив не втручатися в справи даної гілки. Це може зіграти злий жарт з новим президентом, тому що Порошенко продовжує використовувати проект ПЦУ як спосіб впливу на порядок денний української політики. Постійне ігнорування церковних проблем в подальшому може призвести до дестабілізації ситуації в церкві. Попередній президент Порошенко і його новостворений «автокефальний блок» здатний всіляко підтримувати будь-які релігійні течії і розколи. Для цього у них є фінанси і адміністративний ресурс, а відсутність реакції з боку діючої влади тільки збільшує їх вплив.

Якщо Зеленський хоче зберегти стабільність і позбутися від попередніх політиків, він зобов’язаний звернути увагу на церковний порядок і прийняти важливе рішення по відношенню до церковних справ.

Источник: Власти.нет

  • 182
  • 23.08.2019 11:49

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода