Скандальні вишки «Чорноморнафтогазу» – справа рук сина Януковича, – експерт

Читати цю новину російською мовою
Скандальні вишки «Чорноморнафтогазу» – справа рук сина Януковича, – експерт
Закупівля бурових установок для компанії «Чорноморнафтогаз» здійснювалася в інтересах угрупування, яке отримало назву «сім’я Януковича».

Про це в ефірі телеканалу «Еспресо» заявив політолог, кандидат політичних наук Ігор Петренко.

Він повідомив, що станом на 2011-2013 рр., коли здійснювалася закупівля бурових установок, компанію «Нафтогаз України» контролював Олександр Янукович, старший син екс-президента Віктора Януковича, який після революційних подій 2013-2014 рр. втік з України у Росію. Також політолог Ігор Петренко зазначив, що розслідування справи про бурові установки, яка привела до старшого сина Януковича, може бути пов’язана із діяльністю партнера Олександра Януковича, яким ЗМІ вважають власника компанії Burisma Миколу Злочевського.

«І якщо копнути глибше, – було багато журналістських розслідувань, – хто контролював НАК «Нафтогаз». Очевидно, що це був Олександр Янукович, його молода команда, які це здійснювали і «вишки Бойка» мають безпосередньо до них стосунок і відношення. І генеральна прокуратура, маючи цю інформацію, повинна була її розслідувати, і тоді б ще вийшли на Злочевського. Очевидно, що кримінальна справа тоді рухалась в інший бік», – сказав Ігор Петренко.

Він висловив думку, що розслідування справи закупівлі бурових установок із самого початку носило характер політичної маніпуляції, оскільки справу розглядали відштовхуючись від мас-медійної назви справи – «вишки Бойка». Водночас, політичний експерт зауважив, що заява Генерального прокурора України Юрія Луценка продемонструвала, що в результаті розслідування були виявлені реальні підозрювані і винні, зокрема Янукович і Арбузов: «Багато таких справ є певною політичною маніпуляцією. Газовидобувна сфера завжди була такою, в якій було багато олігархічних інтересів. У нас є багато різних моментів, однак важливо, щоб був склад злочину. Часто зараз говорять про «вишки Бойка» – якщо є склад злочину, прокуратура повинна розслідувати і порушити кримінальну справу конкретно проти тієї людини, яка називається. А виходить, що порушують справи проти інших».

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що згідно результатів розслідування закупівлі бурових установок незаконну вигоду отримали колишній президент Віктор Янукович і екс-глава НБУ Сергій Арбузов, які отримали 95 млн доларів. Також Луценка підтвердив, що екс-віце-прем’єр-міністр і нинішній глава «Опозиційного блоку» Юрій Бойко не отримував вигоду і не має відношення до незаконної схеми із закупівлі бурових установок. Ще понад 45 млн. дол. незаконного збагачення отримали високопосадові співробітники «Нафтогазу України» і «Чорноморнафтогазу».

Источник: Власти.нет

  • 275
  • 05.02.2018 18:59

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода