Путін втрачає вплив на пострадянський простір, — Bloomberg

Читати цю новину російською мовою
Путін втрачає вплив на пострадянський простір, — Bloomberg

Лідери країн Центральної Азії та Кавказу відходять з-під впливу Путіна

Війна в Україні спонукала республіки колишнього СРСР у Центральній Азії та на Кавказі шукати способи зниження залежності від Кремля.

Про це написало Bloomberg із посиланням на коментарі урядовців в урядах цих країн.

Видання зазначило, що на цьому фоні вплив у регіоні зміцнюють Туреччина, Євросоюз та низка інших. Москва усвідомлює ситуацію та реагує нервово, навіть жорстко, зізнаються чинні та колишні російські офіційні особи.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

Росія десятиліттями виступала як «вето-гравець, воротар у північній Євразії, де нічого особливого не могли статися, якщо це не подобалося Кремлю», пояснює політолог Катерина Шульман. Тепер, за її словами, Росія навряд чи зможе вийти з війни «сильнішою», а це означає, що «диктувати свою волю сусідам буде щонайменше складно».

Аналітик Центральної Азії британського центру Chatham House Аннет Бор згодна, що низка країн регіону, особливо Казахстан і Узбекистан, роблять все можливе, щоб диверсифікувати відносини, поки Кремль стурбований війною, але не можна “змінити географію” — є глибокі зв’язки та протяжні кордони. Тому Центральна Азія не зможе повністю позбавитися залежності — “як мінімум протягом кількох років”.

Bloomberg наводить кілька прикладів, як країни Центральної Азії та Кавказу віддалялися від Росії.

Казахстан. Глава держави Касим-Жомарт Токаєв відкрито виступив проти виправдання війни Володимиром Путіним і навіть прийняв у країну сотні тисяч росіян, які втекли від мобілізації. Кремль, зважаючи на все, відповів блокуванням експорту казахстанської нафти в ЄС через термінал у Новоросійську. Токаєв пізніше доручив збільшити до 20 млн тонн постачання нафти в обхід Росії через порти на Каспійському морі до нафтопровіду Азербайджану Баку-Тбілісі-Джейхан, а також уклав угоду про розширення оборонних зв’язків з Туреччиною.

Узбекистан намагався стати менш залежним від торговельних відносин із Росією ще до війни, нагадує Bloomberg. Влітку він підписав угоду про розширене партнерство з ЄС, обговорення якої тривало кілька років. А в грудні США за підсумками другого Діалогу стратегічного партнерства висловили Узбекистану підтримку в налагодженні нових торгових шляхів та диверсифікації імпортних та експортних ринків.

Вірменія після відмови ОДКБ допомогти у збройному конфлікті з Азербайджаном минулого року (позиційні бої на кордоні у вересні) скасувала проведення в країні навчань організації. Найбільше від вагань Москви виграла Анкара, зазначає агентство. У жовтні відбулася перша за 13 років офіційна зустріч лідерів Вірменії та Туреччини про можливість досягти нормалізації відносин та відкриття кордонів.

  • 465
  • 31.01.2023 18:55

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода