Російський ринок рекордно обвалився через страх перед посланням Путіна

Читати цю новину російською мовою
Російський ринок рекордно обвалився через страх перед посланням Путіна

Російський ринок рекордно обвалився

Російський ринок акцій у середу впав рекордно з жовтня минулого року на новинах про нові санкції Євросоюзу та побоювання через послання президента Федеральним зборам, після якого Дума і Радфед зберуться на позапланові засідання.

Про це повідомило The Moscow Times.

Індекс Мосбіржі, який відстежує капіталізацію чотирьох десятків найбільших російських компаній, на 18:09 за київським часом впав на 2,54%, до позначки 2175,25 пункту — мінімальної майже за три тижні. Індекс РТС обвалився на 3,6%, або $5 млрд у перерахунку на капіталізацію, і досяг найнижчого рівня з мобілізаційної паніки — 918 пунктів.

За словами головного аналітика ІФК «Солід» Дмитра Донецького, корекція в російських акціях «пов’язана з виходом частини гравців перед посланням президента Федеральним Зборам 21 лютого та річницею СВО».

Після послання, яке було відкладено на кілька місяців, Держдума та Рада Федерації можуть розглянути «екстренні та неординарні питання», повідомив заступник голови комітету з оборони Юрій Швиткін. Він запевнив, що про нову хвилю мобілізації не йдеться.

Проте сенатори «як на голках» чекають на президентське послання і не виключають жодного з варіантів розвитку подій, аж до оголошення військового стану, сказало виданню «Верстка» джерело в Радфеді.

«Ринок надто боязко реагує на майбутні події», хоча така поведінка і «закономірна», каже Донецький.

За підсумками минулого року російський ринок акцій втратив 35% за індексом РТС, що стало найсильнішим обвалом з 2008 року та найгіршим результатом серед 92 фондових індексів світу, які відстежує Bloomberg.

“Ситуація з російськими акціями відбиває похмурі перспективи економіки, яку починають тиснути західні санкції. А ймовірна світова рецесія в найближчі пару кварталів не обіцяє нічого хорошого російській нафті, особливо в той момент, коли Євросоюз сповнений рішучості зменшити залежність від російської сировини”, — каже Петро Матис, старший FX-аналітик InTouch Capital Markets.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що 21 лютого президент Росії Володимир Путін звернеться з посланням до Федеральних зборів.

Держдума та Рада Федерації 22 лютого проведуть позапланове засідання.

А 22 лютого Кремль планує провести у Лужниках масштабний мітинг-концерт за участю президента.

  • 262
  • 15.02.2023 18:44

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода