Совсем недетские проблемы

Читати цю новину російською мовою
Совсем недетские проблемы
В главке киевской милиции встретились те, кому не безразлично будущее наших детей.

Підліткова злочинність, безпритульність та бездоглядність дітей турбує, здається, усіх. Втім за умов тяжкого економічної стану, а відтак – відсутності достатніх коштів на соціальні потреби, руйнування моральних цінностей і виховного потенціалу сімей й, врешті-решт, суспільного нігілізму подолати це соціальне лихо надзвичайно складно.

Лише за останні 2 місяці цього року кримінальна міліція у справах дітей вилучила зі столичних вулиць понад 500 дітей, які бродяжили або чинили правопорушення. Проти 70 підлітків порушено кримінальні справи.

Не зважаючи на доволі активну роботу з попередження дитячої злочинності, на думку начальника київської міліції Олексія Крикуна, досягти суттєвого зменшення її рівня не поки що вдалося.

Столичну міліцію непокоять повідомлення про випадки розповсюдження у навчальних закладах наркотиків, паління та вживання дітьми алкогольних та слабоалкогольних напоїв. Тому аби налагодити взаємодію органів внутрішніх справ із громадськістю на «круглий стіл» до столичного главку міліції Олексій Крикун запросив освітян та керівників батьківських комітетів столичних шкіл.

За словами начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України в м. Києві Лариси Зуб, аби вищенаведена статистика була не такою сумною вже цього року правоохоронці провели 350 рейдів та 400 разів відвідали навчальні заклади, де проводили бесіди із дітьми та їхніми батьками.

До цієї роботи завжди залучалися громадські організації, що займаються первинною профілактикою. Працівники ВКМСД закликали дорослих звертати увагу не лише на негаразди своїх нащадків, а й не проходити повз дітей із неповних та проблемних родин.

Начальник відділу Головного управління освіти та науки КМДА Світлана Бабинець повідомила учасникам «круглого столу», що у столиці діють 63 позашкільні заклади, де майже усі бажаючі мають змогу займатися у різноманітних гуртках та секціях, втім лише 38 відсотків дітей використовують цю можливість.

Однією з причин такої ситуації учасники дискусії назвали безпорадність батьків, які не знають як організувати дозвілля своїх чад.

Представники батьківських комітетів погодилися, що виховна роль цих раніше доволі впливових органів шкільного самоврядування наразі нівелювалася й вони, здебільшого, займаються питаннями матеріально-технічної підтримки закладів освіти.

Що ж до втягнення підлітків у наркоманію усі присутні на нараді наголосили, що своєчасне виявлення таких фактів могло б попередити майбутні трагедії. Учителі й міліціонери звертатимуться до голови КМДА Олександра Попова з пропозицією організувати у школах щорічні медичні обстеження учнів наркологами, закупівлі експрес-аналізів, які будуть видаватися батькам, аби ті вчасно били на сполах.

Також освітяни шкодують за тими часами, коли охорону шкіл здійснювали співробітники ДСО київської міліції. Правопорушень тоді було значно менше, й вони, принаймні, знали до кого звертатися у разі нестандартних ситуацій.

Серед питань, що розглядалися на спільній нараді у Головному управлінні внутрішніх справ України в м. Києві було й більш ефективне документування торгівельних закладів, де неповнолітнім продають цигарки та пиво. До участі у таких рейдах міліція запрошуватиме громадські організації та засоби масової інформації.

За підсумками обговорення цих та інших проблем очільник київської міліції підписав протокол, згідно з яким у кожному районі міста буде проведено зустрічі правоохоронців, батьків та освітян. На них розглянуть усі наявні проблемні питання щодо попередження злочинів і правопорушень серед учнівської молоді.

Напрацьовані заходи з їх вирішення будуть внесені до проекту Програми профілактики та протидії злочинності в місті Києві на 2012-2015 роки «Безпечна столиця».

 

Володимир Поліщук,

начальник ВЗГ ГУМВС України в м. Києві

Источник: Власти.нет

  • 94
  • 24.03.2011 14:09

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода