«Молодильне зілля» від бабусі української фармацевтики

Читати цю новину російською мовою
«Молодильне зілля» від бабусі української фармацевтики
Століттями людство шукало шляхи продовження віку краси та сили, еліксири вічної молодості. Хтось купався у крові незайманих дівчат, хтось харчувався корінцями мандрагори...

Століттями людство шукало шляхи продовження віку краси та сили, еліксири вічної молодості  та філософське каміння. Хтось купався у крові незайманих дівчат, хтось харчувався корінцями мандрагори, усе це виглядало смішно та сумно одночасно.
Здавалося, ці часи давно минули, проте ні.

Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод на чолі з генеральним директором Людмилою Безпалько виявився саме тією «відьмою», яка відновила у наш час пошуки сумнозвісних еліксирів молодості. У рекламних статтях чорним по білому написано, чим пишається Людмила Безпалько – екстрактом кварцитину, якому надали якихось чудодійних властивостей, посилили його засвоюваність організмом і зробили … молодильним яблучком у вигляді препарату «Квартин», та ще й нарекли це все «проривом у фармакології»!

Читачки пізнього зрілого віку вже можуть бігти шукати по аптеках препарат, вірячи на слово поважному топ-менеджеру, можна сказати, бабусі української фармакології. Чому б ні? В статті ж сказано: завод сам розробив, сам удосконалив, сам запустив. В списку лікарських препаратів, що випускаються цим заводом, є «Квертин», щоправда, він аж ніяк він не молодильний, тобто не цілком молодильний, так, як це розуміли б більшість людей.

Взагалі, якщо вже аналізувати слова «відомого фармацефта» Людмили Безпалько, то перше, чого б ніколи не дозволив собі вжити у мові навіть з неграмотними у хімічному плані журналістами хімік, чи то фармацефт, чи то технолог, так це слів «екстракт кварцитину». Ви чули колись про «екстракт кухонної солі»? А «екстракт оцту»? Як можна зробити розчин якоїсь індивідуальної речовини і наректи її екстрактом? Сам термін не те, щоб неграмотний, він недоречний. Тим більше, що ніде у науковій літературі не вживається, бо кварцитин – речовина, яка цікавить нас сама по собі, синтезована чи екстрагована.

Але менше з тим, їдемо далі. З давніх давен людям відомі лікарські властивості гречки, червоного вина, червонокачанної капусти, журавлини, брусниці і ще багатьох-багатьох червоних рослин, їхніх плодів або насіння. Їхній секрет полягає у підвищеному вмісті вітамінів групи Р, до яких входить і речовина-біофлавоноїд – кварцитин. Усе це споживалося у їжу для посилення імунітету, для покращення загоєння ран і роботи серцево-судинної системи. І тут раптом Борщагівський ХФЗ робить «прорив у фармакології» і розпочинає виробництво кварцитинових препаратів як власну розробку. Це ще більш дивно, враховуючи наявність інших запатентованих та генеричних препаратів з цією діючою речовиною. Навіть з врахуванням «нової» назви, препарат аж ніяк не може вважатися «власною інноваційною розробкою» заводу і тим більше не може приписати його собі в заслуги Людмила Безпалько.

Що ж стосується «молодильних» яблучок від Людмили Безпалько, то видатні омолоджуючі властивості кварцитину – радше її обмовка по Фрейду, ніж реальність. Чи може собі уявити читач, що з’ївши яблучко з червоною шкіркою, він одразу омолодиться? Ні. А якщо з’їсти склянку журавлини та запити її соком з цілого качана червоної капусти? Та ж теж ні. Немає навіть жодної гарантії, що наступний підступний вірус грипу не скосить героя, який вирішив захистити себе у такий нехитрий спосіб. Людмила Безпалько цілком безсоромно відносить препарат до проривних в індустрії краси. Хоча навіть в інструкції це всього лише один з препаратів-кардіопротекторів.

Так, він стимулюватиме покращення роботи судин у хворих на атеросклероз, він пом’якшуватиме стінки судин у тих, хто знаходиться в групі ризику інфаркту та інсульту, його призначають в період післяінсультної ремісії, бо володіє він антиоксидантними та регенеруючими (от воно, ключове слово) властивостями. Тільки цей препарат не омолодить того, що зношене. Підлатати зможе, а відремонтувати ні. Недоліком хімії природних лікарських засобів є те, що як її не «покращуй», вона лише потрошки може підтримувати організм, але зовсім не здатна на революційні зрушення.

Сам по собі кварцитин – добрий біофлавоноїд, вітамінка. Тільки, навряд, здорова на голову людина купуватиме собі кардіопротектор без призначення лікаря лише для того, аби омолодитися. Дуже вже багато протипоказань. Так, наприклад, його добре вживати гіпертонікам, але не рекомендується він гіпотонікам і людям зі змінним тиском.

Доза цього препарату близько 1 г на день – гарантує тому, хто вирішить його вживати, хворобу нирок (а 1 г – це не так багато, особливо, для тих, хто захопився ідеєю омолодження). Його не рекомендують вживати дітям та вагітним, та й препарат (саме у вигляді «Квертину) не проходив повного циклу доклінічних та клінічних випробувань, тобто топ-менеджер одного з провідних фармпідприємств України Людмили Безпалько, м’яко важучи, виявилися неправдою та розраховані на пенсіонерів, які вже звикли вкладати гроші у всілякі незрозумілі БАДи та «ліві» препарати, особливо, якщо їх так впевнено рекламують.

Дуже дивно: як може бізнесмен, очевидно, не без відповідної освіти (що у фармакології, що у економіці підприємства), вживати термін «новий препарат» щодо генерика? Чому Людмила Безпалько дозволяє собі сумнівний лікарський препарат, призначений для лікування серцево-судинних захворювань, називати «омолоджуючим»?

Хоча, чому дивуватися, в країні, де закон, як дишло, і людина, що відповідає за здоров’я і життя громадян, може собі дозволити кілька «безневинних фраз» для реклами власного підприємства: збрехати ж не збрехала, а те, що сказала напівправду – дрібниці.

Юлія Калинець

Источник: videonews.com.ua

  • 361
  • 19.11.2012 10:01

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода