Тимошенко будет «топить» всех: Эксклюзивное интервью Ющенко

Читати цю новину російською мовою
Тимошенко будет «топить» всех: Эксклюзивное интервью Ющенко
Мой клич был один: Давайте сейчас не будем делать самосуд над этой фигурой, давайте не будем толковать, почему она крадет газ, давайте не будем толковать, почему она крадет бюджет, давайте не будем толковать — есть только суд.

Вітаю вас, Вікторе Андрійовичу!

Віктор Ющенко: Добрий вечір.

До «помаранчевого» Майдану рейтинг Юлії Тимошенко не дозволяв їй грати самостійну президентську гру. Ви фактично привели її тоді до влади і зробили це власноруч минулого року. Які дії ваші зараз, коли прем’єр відкрито звинувачує вас і вимагає вашої відставки?

Ю: Я пригадую 2004-й рік, коли у турах… чи приїжджаєш на Лівобережну Україну, чи ти приїжджаєш на Правобережну Україну — завжди переді мною ставилося одне питання: „Вікторе Андрійовичу, чому ця воровка біля вас? Що вас заставило поставити, дозволити стати біля себе Тимошенко?“

Мій клич був один: Давайте зараз не будемо робити самосуд над цією фігурою, давайте не будемо тлумачити, чому вона краде газ, давайте не будемо тлумачити, чому вона краде бюджет, давайте не будемо тлумачити — є тільки суд.

І стояла вона — за спиною у мене на Майдані — не із-за боротьби за українські ідеали, вона стояла за себе. І не було такого дня, щоб вона стояла за народ чи за Україну.

Це авантюрист у політиці, який буде топити всіх, бо їй потрібно одного — владу, безмежну. І світ політичний у неї ділиться на дві частини — або ти лакей, підкаблучник, або ти ворог, який завжди буде в анафемі, третьої позиції немає. Тому я сказав би, що сьогодні проблема не моїх стосунків із цією леді — вона об’явила опозицію нації, вона об’явила опозицію державі.

Ситуація, безумовно, давно вийшла з-під контролю прем’єр-міністра. Починаючи з першого місяця, коли вона прийшла до прем’єрства, коли вона почала роздавати, не міряючись із можливостями, обіцянки, які жодну не виконала. Але сьогодні уже наступає момент відповідальності — хто буде відповідати за інфляцію 22 відсотки — зовнішня криза? Криза у нас сидить на Грушевського на 7-му поверсі, в кабінеті прем’єр-міністра.

Вікторе Андрійовичу, а оці звинувачення Секретаріату президента, особисто вас, Національного банку України — це  офіційний початок президентської кампанії Юлії Тимошенко?

Ю: Я переконаний, що вона веде цю кампанію з першого дня, коли вона прийшла до уряду, у грудні минулого року. І коли сьогодні час відповідальності приходить і, власне кажучи, крім негативів, нема за що відповідати, прем’єр-міністру треба знайти спосіб, як відійти від цієї відповідальності, як повісити цю відповідальність на Національний банк, на когось іншого, тільки не на себе. Але, я думаю, що на цей раз цього не вийде.

А оці звинувачення у валютних махінаціях — НБУ, окремих комерційних банків і Секретаріату в тому числі — це теж перекладення відповідальності?

Ю: Сказав би я, це треба просто не мати ніякої середньої освіти, щоб маніпулювати речами. які… Я так думаю, що вона не може сформулювати навіть значення цієї термінології. — Валютний курс? Національний банк не встановлює. валютний курс Національний банк фіксує курс національних грошей буде стабільний тільки в тому випадку, коли у нас буде збалансована торгівельна політика, торгівельний баланс в Україні повинен бути.

Знаєте, країна, у якої річна інфляція — найбільша в Європі і в Азії — це 22 відсотки. Країна, у якої за 10 днів до початку нового року немає ні центрального бюджету, ні місцевого бюджету, Ми не можемо дати відповідь поки що через урядову позицію на багато питань, які стосуються зайнятості, робочих місць, економічної підтримки. Таким чином — в країні є тільки один відповідач — уряд.

І крім цього, на сьогоднішній день можна стверджувати, що система грошових накопичень українців вона повністю зруйнована, оскільки через некерований курс долара ми всі фактично вдвічі збідніли. Хто за це відповість?

Ю: Ну вибачте, коли прем’єр-мінстр закликає не повертати іпотечні кредити, і вона серце рве, що я за націю, за людину, за інтерес покладу себе, бо я — Жанна Д’Арк — це пусті слова. Тому що, якщо говорити про інтереси людини, нам треба одне памятати  — одна людина взяла кредит, і дуже важливо, щоб вона не втратила при його обслуговуванні. Друга людина принесла свої гроші в банк і відклала на депозит, адже банки своїх грошей не має. Банк в населення бере, в одної частини, і другій частині населення дає.  Якщо одна частина населення не повертає, то друга частина не отримує. Це просте правило. І тому я хочу сказати, що переконаний, премєр-міністр сьогодні не може оцінювати економічні процеси, соціальні, що економічна політика, за яку  несе відповідальність, і яку формує уряд, сьогодні знаходиться поза контролем премєр-міністра.

Ви вважаєте, що Верховна рада у нас сьогодні дієздатна зі спікером Володимиром Литвином і з коаліцією, яку утворили фракції БЮТ, Блок Литвина і НУ-НС?

Ю: Авантюра, яка була проведена, вона привела до того, що через підкуп,через політичну корупцію три політичні сили проголосували за створення цієї коаліції. Підтверджую, через корупцію, через механізми прямої і опосередкованої корупції формально було досягнуто прийняття такого рішення. Сьогодні ця коаліція не має публічної угоди, яку підписали б не менше 226 народних депутатів. Таким чином, ми можемо сказати, що у парламенті сьогодні немає коаліції, яка б мала 226 голосів.

Ви готові оголосити указ про нові дострокові парламентські вибори?

Ю: Зараз — ні. По ряду причин. Причина перша — ситуація, яка є на кінець грудня,  — це не та ситуація, яка була на початку вересня, коли прем’єр-міністр де-факто пішла до іншої коаліції і зруйнувала попередню коаліцію.

У нас немає бюджету 2009-го року. У нас нема пакету дієздатного, який би разом із бюджетом 2009-го року дав відповідь, як мінімізувати наслідки внутрішньої кризи -  економічної, бюджетної, фіскальної і зовнішньої кризи. треба і зважити на те, що говорячи із сьогоднішнього дня,через шість місяців починаються вибори президента, через 6 місяців.

Чи варто сьогодні говорити про систему двох виборів — одночасно і парламенту, і президента — чи це іде на користь зараз країні?

Ю: Я переконаний, що це питання, на яке у мене особисто сформована негативна відповідь. Кінець кінцем, так відчуває і нація, і так відчувають політичні сили.

Вікторе Андрійовичу, дякую вам за інтерв’ю.

Ю: Дякую вам.

Источник: Подробности

  • 40
  • 22.12.2008 12:16

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода