«Передові правові ініціативи» забезпечить спостереження за ходом голосування та паралельним підрахунком голосів

Читати цю новину російською мовою
«Передові правові ініціативи» забезпечить спостереження за ходом голосування та паралельним підрахунком голосів
В день голосування на позачергових виборах до Верховної Ради, 26 жовтня ВГО «Передові правові ініціативи» залучить 10 тисяч спостерігачів.

Представники організації стежитимуть за ходом голосування і фіксувати порушення на 5040 виборчих дільницях у всіх 213 округах на території України.

Для оперативного отримання та обробки інформації Всеукраїнська громадська організація «Передові правові ініціативи» ввела в діюавтоматизовану система «Контроль і спостереження ППІ», за допомогою якої будуть аналізуватися результати паралельного підрахунку голосів і дані екзит-полів.

Як зазначив голова ВГО «Передові правові ініціативи» Геннадій Воронцов, ефективність моніторингу за дотриманням виборчих норм залежить, як від оперативності передачі інформації, так і від швидкого реагування на виявлені порушення, тому в організації вирішили створити сучасну комп’ютерну систему, яка до цього не мала аналогів в Україні.

«Використавши напрацювання та досвід попередніх виборів, експерти «Передових правових ініціатив» спільно із IT-групою нашої організації створили та ввели в дію унікальний апаратно-програмний комплекс – автоматизовану систему «Контроль та спостереження ППІ»», – зазначив він.

Він наголосив, що використання АС «Контроль і спостереження ППІ» дозволить оперативно оприлюднити результати голосування, відразу після підрахунку голосів та отримання даних від спостерігачів. Також до автоматизованої системи вносяться та аналізуються дані про порушення під час виборчої кампанії та дані соціологічних опитувань.

«Система повністю відтворює основні етапи голосування – від відкриття виборчих дільниць та відкриття конвертів з бюлетенями, аж до перерахунку голосів та відправки протоколів із результатами голосування. Тому ми зможемо оперативно інформувати громадськість та ЗМІ про результати виборів відразу після завершення підрахунку голосів на дільницях», – зазначив він.

Геннадій Воронцов також проінформував, що 19 жовтня в ППІ проведели навчання та тренування для спостерігачів із використанням «Контроль та спостереження ППІ». Також в цей день було проведено всеукраїнське соціологічне опитування електоральних симпатій виборців до політичних партій та кандидатів.

Загалом по Україні опитано 45 000 респондентів віком від 18 років і старше. Статистична похибка становить по Україні – 1%, а в Донецькій та Луганській областях близько 4%.

В Луганській та Донецькій областях представники ППІ проводили опитування у всіх районах за виключенням територій тимчасово непідконтрольних українським державним органам. Зазначається, що на прилеглих до зон бойових дій територіях, де в місцях тимчасового перебування знаходяться вимушені переселенці – гуртожитках, базах відпочинку та пенсійних установах, також проводилося соціологічне опитування.

За результатами всеукраїнського соціологічного опитування, проведенного ВГО «Передові правові ініціативи» (ППІ), політичні партії отримали «Блок Петра Порошенка» (27,15%), «Опозиційний блок» (19,09%), партію Сергія Тігіпка «Сильна Україна» (12,20%), ВО «Батьківщина» (8,75%), «Радикальна партія Олега Ляшка» (6,77%) та «Народний фронт» (5,10%) підтримки виборців.

Не визначилися з вибором політичної партії 38,81% виборців. Із загальної кількості опитаних 49,14% респондентів збираються взяти участь у голосуванні.

У рамках проведення всеукраїнського соціологічного опитування ВГО «Передові правові ініціативи» досліджувала електоральну підтримку політичних партій і кандидатів в виборчих округах Луганської області.

Представниками ППІ було опитано 13 700 респондентів Луганщини, які мають право голосу, у віці від 18 років і старше. Більшість луганчан визначилися з вибором політичної партії (81,19%), що багато в чому перевищує цей показник в середньому по Україні.

Лідером електоральної підтримки є політична партія «Опозиційний блок», яка набрала 61,15% в Луганській області. З великим відставанням на другому місці – «партія влади» «Блок Петра Порошенка», яку підтримують 11,12% виборців. Замикає трійку лідерів партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна», що набрала 7,29% голосів підтримки.

Крім спостереження в день голосування, представники ППІ відстежують порушення виборчого законодавства як з боку кандидатів та політичних партій, так і з боку виборчих комісій. Зокрема, спостерігачами ППІ зафіксовані факти порушень в Житомирській області (округ №66), Кіровоградській (округ №102), Київській (округ №93) та Одеській областях (округ №141).

Також виявлено порушення, які мають системний характер, зокрема в окрузі № 106 – порушення термінів подання пропозицій від провладних кандидатів до складу ДВК, в окрузі № 107 – Окружна виборча комісія протягом 10 засідань не може зібрати кворум для прийняття рішень, в окрузі № 112 – відмова голови ОВК Андрієм Бліновим (політична партія «НОВА ПОЛІТИКА») в прийнятті подань до складу комісій від кандидатів та № 114 – Перенесення центру виборчого округу з порушенням норм Закону про вибори народних депутатів

Довідка

Всеукраїнська громадська організація «Передові правові ініціативи» (ППІ) створена в 2007 році. За час свого існування спостерігачі ППІ працювали під час виборчих кампаній на виборах Президента України, до Верховної Ради і до місцевих органів влади.

ППІ також проводить соціологічні дослідження та опитування громадської думки, екзит-поли в день виборів.

2 вересня 2014 року Центральна виборча комісія надала дозвіл ППІ мати офіційних спостерігачів на позачергових виборах до Верховної Ради.

Источник: Власти.нет

  • 486
  • 21.10.2014 18:08

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода