Янукович рассказал, на что потратят российский кредит

Читати цю новину російською мовою
Янукович рассказал, на что потратят российский кредит
Завод по производству ядерного топлива будет построен неподалеку от месторождений урана. Об этом в эксклюзивном интервью «Подробностям недели» рассказал президент Украины. Напомним, такие месторождения есть в Кировоградской и..

Завод по производству ядерного топлива будет построен неподалеку от месторождений урана. Об этом в эксклюзивном интервью «Подробностям недели» рассказал президент Украины. Напомним, такие месторождения есть в Кировоградской и Днепропетровской областях.

По словам Виктора Януковича, Украина уже привлекает к этому проекту партнеров. Такие переговоры, в частности, прошли в ходе саммита в Турции. Об итогах международной конференции, о переговорах с премьером России, а также о диалоге с МВФ — в эксклюзивном интервью президента Украины телеканалу «Интер».

 — В Україні місія МВФ. Скажіть, будь-ласка з чим вона приїхала цього разу і чи можна очікувати на швидке відновлення якісної співпраці з цією міжнародною фінансовою організацією?

 — На цей раз була не місія, а я сказав би так, була інспекція. Я дійсно висловив свою точку зору, що треба вже визначатись і приймати рішення. Домінік Стросс-Кан прийняв рішення прислати одного зі своїх найбільш досвідчених і довірених, безумовно, людей. Він приїхав, попрацював півтора дня, досить, на мій погляд, успішно, дуже жорстко. У нас були відверті розмови. Ми відстоюємо свої позиції, фонд — свої, і знаходимо, як-то кажуть, рішення посередині. Я вважаю, що таке рішення буде найближчим часом запропоновано. Набагато раніше, ніж до кінця місяця.

 — Як правило, Міжнародний валютний фонд коли приїжджає до України, він ставить свої вимоги. Чи можемо ми зараз говорити, що Україна має підняти, наприклад, пенсійний вік, має скоротити свій дефіцит бюджету?

 — Ми повинні спрямовувати ці кошти на розвиток України, на реформи, на те, що буде відновлювати економіку України і припинити — жорстко припинити — практику використання залучених ресурсів на видатки державного бюджету. І мені здається, що це головне, що почув від мене представник Міжнародного валютного фонду. Ну а уряд проводив жорсткі переговори. Є великі надії, що в цьому році дефіцит бюджету буде не більше 5,6% — так, як це визначено в бюджеті.

 — Пане президенте, на початку тижня ви мали можливість відвідати Туреччину, взяти участь у міжнародному саміті з безпекових ініціатив. Що Україна для себе винесла з зустрічі на міжнародному рівні?

 — Трошки більше 40 представників країн Азії і Євразії були на цьому форумі. Україна була в якості спостерігача ООН. Ми повинні, перш за все, відчувати настрої, наприклад, серед азійських країн, ми повинні проводити політику, яка б сприяла покращенню безпекової ситуації в світі. І ми запропонували свою точку зору і навіть послуги — послуги держави, яка готова в будь-який час стати посередником у вирішенні тих чи інших конфліктних питань. Двосторонні переговори ті, які нам вдалося провести – вони, безумовно, дадуть свій позитив.

 — Ви сказали про двосторонні зустрічі. Звичайно, увага була прикута до вашої зустрічі з прем’єром Росії Володимиром Путіним. Можете розповісти, що в результаті цих зустрічей Україна для себе отримала?

 — Є невдоволення і з нашої сторони, і з російської сторони, що щось там гальмується, щось не так робиться. Але в цілому я хочу сказати, що ми відмітили прогрес. Буде там одна нагода запросити президентів країн СНД і продемонструвати їм зараз можливості українського літакобудування, де ми разом з Росією будуємо вже деякі моделі. В напрямку космічної співпраці ми також обговорили між трьома партнерами — Україною, Росією, Казахстаном — ми обмінювались думками, де нам вигідно, де в першу чергу робити, будувати супутники, ракетоносії.

 — Пане президенте, чому питаю про зустріч з Путіним, тому що після цієї зустрічі українські ЗМІ написали, що начебто Росія має інвестувати в Україну 2 мільярди доларів. Якщо дійсно така цифра звучала, на що, на які напрямки можуть бути витрачені ці інвестиції?

 — Ну, перш за все, в нас є, я сказав би, три об’єкти, по яким зараз йде активна співпраця. Це будівництво двох енергоблоків атомних — в Хмельницькому і в Рівному. Друге — будівництво заводу з виробництва ядерного палива. Що стосується будівництва енергоблоків, їх буде будувати Україна самостійно. І це всього на всього використання фінансового кредиту — послуга, на яку Росія погодилась. Що стосується будівництва заводу і подальшого розвитку уранового видобутку, це питання складається з двох частин. Ми зараз ведемо переговори між Росією, Казахстаном і Україною. Казахстан є акціонером будівництва заводу в Росії в місті Ангарську. Ми готові бути третьою стороною — засновниками цього товариства і співвласниками заводу в Ангарську. Це для нас цікаво. Тому що саме цей завод буде поки що постачати ядерне паливо на Україну. Що стосується будівництва в Україні майбутнього заводу, ми також запропонували його будувати на трьох. Тому що Україні одній важко його побудувати. І друге — ми зацікавлені в тому, щоб ми були акціонерами, співвласниками такого заводу, який буде постачати в майбутньому паливо не тільки на українські атомні блоки, а буде постачати це паливо і в Європу.

 — Пане президенте, минулого тижня ви відзначили 100 днів на президентській посаді, ви заявили про старт реформ, які необхідні для зміни цієї країни. Ваші відчуття — наступного тижня в парламенті може бути прийнятий закон про судову реформу, про соціальні зміни, стандарти, про пенсійну реформу?

-  Ми хочемо, щоб це не робилось поспіхом. Тим паче в парламенті штовхати народних депутатів на шлях прискореного прийняття рішень, ні в якому разі не можна. Треба зважено підійти з усіх сторін, врахувати точку зору багатьох політичних сил, можливо і громадських організацій. Нам треба повернути це питання ближче до людей, щоб судова система працювала на суспільство, людей і дійсно була — настільки, наскільки це можливо — справедливою.

 — Пане президенте, дякуємо вам за відповіді на наші запитання.

-  І я вам також вдячний.

Источник: Подробности

  • 32
  • 14.06.2010 09:09

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода