Дії групи «Мартиненка-Єремєєва» загрожують Україні енергетичним колапсом

Читати цю новину російською мовою
Дії групи «Мартиненка-Єремєєва» загрожують Україні енергетичним колапсом
Авантюри у реорганізації системи управління газотранспортною системою України (ГТС) та кадровій політиці у ключовій компанії з транзиту і зберігання газу ПАТ «Укртрансгаз» загрожують енергетичній безпеці держави.

Такого висновку дійшли експерти енергетичного ринку, аналізуючи відповідні рішення Кабміну та проектів Законів України. Зокрема, йдеться про Постанову КМУ № 172 від 04.06.2014 року, яка планує роз’єднати ГТС і підземні газосховища шляхом створення окремих ПАТ «Магістральні газопроводи України» та ПАТ «Підземні газові сховища України». А також законопроектів № 4116а/П «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління

Єдиною ГТС України» та № 4117а «Про введення надзвичайного стану в енергетиці».

Розділ функцій транспортування і зберігання газу матиме катастрофічні наслідки

Серед позитивних аспектів даного рішення – лише збереження державної форми власності та вихід перспективних активів зі збиткового «Нафтогазу», дефіцит бюджету якого, за словами Голови правління А.Коболєва, 2014 року складає близько 80 млрд. грн. Водночас негативні наслідки поділу в умовах енергетичної і реальної війни Росії проти України виглядають катастрофічними. Національна ГТС спроектована за умови функціонування, як єдиного комплексу магістральних газопроводів і підземних сховищ. Це ключова умова забезпечення безперервної роботи при сезонних коливаннях та аварійних ситуаціях. В умовах реальної терористичної загрози аварійні ситуації можуть мати катастрофічні наслідки за умови порушення єдиної системи управління.

Таку позицію підтримують провідні експертні центри та спеціалісти галузі. Власне цю позицію обстоював і Голова правління «Укртрансгазу» Ігор Лохман. Як висококваліфікований спеціаліст із 16-річним стажем роботи у компанії (пройшов шлях від машиніста технологічних процесів до керівника), він публічно наголошував на технологічних ризиках розподілу функцій транспортування та зберігання газу, усвідомлюючи, що ГТС – єдиний технологічний об’єкт, а не набір комерційних видів діяльності.

Ця фахово аргументована позиція виявилася вразливою з політично-комерційних мотивів. Адже ПАТ «Укртрансгаз» – чи не єдина прибуткова і стабільна компанія у складі практично збанкрутілого «Нафтогазу». Група парламентських «енергетиків» імені «Мартиненка-Єремєєва», яка проштовхує ідею реформування «Нафтогазу», одразу запустила маховик репресій. В результаті НАК «Нафтогаз України» без будь-яких пояснень в односторонньому порядку 10 червня відсторонив Ігоря Лохмана від виконання обов’язків Голови правління. Це сталося без обов’язкового засідання і рішення Правління чи Наглядової ради. Процедура відбулася з брутальними порушеннями норм Статуту та з ігноруванням думки трудового колективу.

Рейдерство ГТС розпочали за спиною Президента

Згадані рішення ввімкнули зелене світло кримінальному захопленню ГТС. Мета цього – як взяття під контроль цінних державних активів, так і диверсія проти національної безпеки держави на користь ворога – Росії.

Показово, що ці дії активізувалися із загостренням ситуації на східному фронті. Час для рейдерства підібрано з урахуванням заклопотаності Президента ситуацією на сході України та невизначеністю уряду в передчутті кадрових перетрясок.

Єдиний публічний аргумент прибічників роз’єднання полягає начебто у необхідності імплементації вимог Третього енергетичного пакету (Директива 2009/73/ЄС Європейського Парламенту та Ради). Але насправді – то порожні слова. Документ, який визначає спільні правила внутрішнього ринку природного газу в ЄС, і яким прикриваються парламентські «енергетики», передбачає відділення функцій транспортування та виробництва (видобування), але не містить вимог щодо розділення функцій транспортування і зберігання газу.

Вищезгадані законопроекти, схоже, розроблені в інтересах окремих компаній та осіб, які за ними стоять. По-перше, законопроект № 4116а не визначає організаційно-правову форму суб’єкта господарювання – оператора ЄГТС. Як не визначає орган, який управлятиме державною частиною корпоративних прав. Згідно з вимогами в українському законодавстві щодо управління та функціонування підприємств, гранична частка держави в 51% корпоративних прав (замість 60+1%) дає можливість блокування роботи вищого органу Оператора ЄГТС – співзасновником, тобто юридичною особою, що належить та контролюється резидентами країн ЄС, США або Європейського Енергетичного співтовариства. По-друге, законопроект №4117а дозволяє Міненерговугілля у ручному режимі керувати паливно-енергетичним комплексом, зокрема, відключати газ і електроенергію промисловим споживачам, примушувати незалежні газовидобувні компанії продавати газ «Нафтогазу» і відбирати російський газ з транзитного потоку. Недарма комітет Верховної ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією визнав його таким, що створює умови для корупції.

В українських реаліях не враховані ані юридично-правові та економічні аспекти, ані технічні застереження щодо неможливості безперебійного функціонування ГТС без підземних сховищ газу.

Для розуміння ризиків такого авантюрного реформування варто згадати події 2009 року, коли повного відключення газопостачання і зупинки ГТС запобігли лише за рахунок наявності системи підземних сховищ. Інакше Україна та пів-Європи опинилися б в енергетичному колапсі.

Експерти переконані, що реалізація цієї сумнівної ідеї неможлива в принципі. Адже у новостворених компаніях постане питання реєстрації, сертифікації, ліцензування, отримання дозволів, створення підрозділів, територіальних представництв, набору персоналу, фінансових і технічних аудитів. Створення інфраструктури потребуватиме фінансових та часових витрат. В України немає ані часу, ані вільних коштів. А ще треба вирішувати питання з кредиторами, виконувати боргові зобов‘язання, брати участь у судових процесах. Фактично початок реалізації цієї оборудки стане кінцем енергетичної стабільності України та Європи.

За транзит газу до Європи відповідає… випускник ветеринарної академії

З одного боку, у публічних виступах стосовно реформування Голова правління НАК «Нафтогаз України» А.Коболєв та його радник Ю.Вітренко декларують необхідність відмежувати ПАТ «Укртрансгаз» від нафтогазового холдингу, як вимагає Третій енергопакет. З іншого – офіційний сайт НАК «Нафтогаз України» інформує, що стратегічна мета компанії – посилення вертикальної інтеграції з закріпленням позицій основного транзитера російського газу.

Пункт 3 Постанови КМУ № 172 від 04.06.2014 року зобов’язує покласти функції оператора ГТС на ПАТ «Укртрансгаз», наче для імплементації вимог Третього енергопакету. Але знову слова А.Коболєва розходяться з ділом, бо призначення з 10.07.14 р. Головою правління ПАТ «Укртрансгаз» Ігора Прокопіва, який одночасно є першим заступником Голови правління НАК «Нафтогаз України», суперечить вимогам Третього енергопакету. Зокрема, там ідеться, що одна особа не має права контролювати підприємства з виробництва або постачання та водночас – оператора ГТС. Також одна особа не має права призначати членів наглядової ради чи ради правління оператора ГТС і в той же час здійснювати контроль щодо підприємств з виробництва чи постачання. Існують ще чимало серйозних юридичних застережень…

Загалом, про яку фахову відповідність керівника газотранспортного підприємства може йти мова, якщо основна спеціальність новопризначеного голови правління «Укртрансгазу» І.Прокопіва – «Товарознавство і організація торгівлі непродовольчими товарами» Московської ветеринарної академії… Яка може бути повага з боку закордонних партнерів-колег… Важко повірити, що серед 24-тисячного колективу ПАТ «Укртрансгаз» не знайшли фахових спеціалістів.

А відтак, трудовий колектив не впевнений, що новому керівнику ПАТ «Укртрансгаз» допоможе фаховий досвід, набутий, як свідчить офіційний сайт НАК «Нафтогаз України», у нафтогазовій галузі. Щоправда, важко зрозуміти, яким чином із газовою галуззю пов’язані робота на звірофермі та м’ясокомбінаті. До того, навряд чи Прокопіву стануть у нагоді поради парламентських «енергетиків» Мартиненка і Єремєєва. Ця група сподівається, що Петро Порошенко, як і раніше, боротиметься із зовнішнім ворогом. А на внутрішнього, на їхню думку, у нього не вистачить ані сил, ані часу…

Источник: Власти.нет

  • 426
  • 15.07.2014 15:32

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода