«Смотрящим» від Януковича київські активісти назвали голову Вінницького апеляційного адмінсуду Віталія Кузьмишина. Сьогодні вимагали його відставки

Читати цю новину російською мовою
«Смотрящим» від Януковича київські активісти назвали голову Вінницького апеляційного адмінсуду Віталія Кузьмишина. Сьогодні вимагали його відставки
Під стінами суду палили «суддю-корупціонера» і говорили про докази корупційної діяльності та хабарництва керівника ВААСу

До Вінниці з Києва приїхали представники люстраційного комітету Майдану з вимогою відставки голови Вінницького апеляційного адміністративного судуВіталія Кузьмишина. З восьмої ранку 10 червня активісти, серед яких також були люди з «Дорожнього контролю», «Демократичного альянсу» і «Правого сектору» оточили будівлю адмінсудів на вулиці Островського, розвішавши по паркану плакати із закликами до звільнення Віталія Кузьмишина, начепили жовто-блакитні кульки, увімкнули музику та прикотили шини до сходів. Перед входом на територію установи активісти поставили також манекен, одягнений у суддівську мантію, з кишень котрої стирчали одно-двогривневі купюри – як символ хабарництва суддівської системи України.

Мітингуючі називають Віталія Кузьмишина злодієм, хабарником і корупціонером. Кажуть – небезпідставно.

- Я особисто дослідив надані мені матеріали і визначив, що для даної акції є усі підстави, – каже Віктор Смалій, представник люстраційного комітету Майдану у Києві. – Основна наша вимога у тому, щоб Віталій Кузьмишин добровільно подав у відставку і не ганьбив професію, оскільки працював на режим Януковича, був одним із «смотрящих» у адміністративній судовій системі у вашому регіоні і решті інших, які він обслуговував, брав участь у корупційних схемах.

За словами Віктора Смалія, у зв’язку з прийняттям Закону «Про відновлення довіри до судової системи», громадськість розраховувала, що судді, отримавши шанс, оберуть поміж себе достойних, але на керівні адміністративні посади знову обрали 90% тих же самих суддів. Із цього активіст робить висновок — вся судова система в Україні корумпована з самого низу і доверху.

- Я виступаю співавтором законопроекту «4570» – за те, щоб звільнити в Україні всіх суддів, бо вони не мають права займати посади. Я не довіряю українським суддям і хочу розірвати цей суспільний договір, якщо вони хабарники. Хочу, щоб усі зрозуміли, що це злочинці, які не бажають нам добра, а хочуть і далі працювати на свою кишеню, – резюмував Віктор Смалій.

Поспілкуватися мітингуючим із самим Віталієм Кузьмишиним не вдалося – він офіційно у відпустці. Поки шеф відпочиває, позицію установи озвучила його заступник, тимчасово виконуюча обов’язки голови суду Жанна Мельник-Томенко. З її слів, вона зустрічалась із мітингувальниками, але аргументів від них, каже, не почула.

- Ці люди вимагали, щоб Віталій Кузьмишин склав повноваження голови суду. Я хотіла з’ясувати про обставини чи факти, які слугують такому дійству, мені нічого не було надано, жодних доводів і підстав не прозвучало, – каже Жанна Мельник-Томенко. – На пропозицію залишити мені письмове звернення чи заяву дані особи не відгукнулись. Окрім того, ще до кінця нашої зустрічі представник люстраційного комітету Майдану Віктор Смалій залишив залу переговорів з незрозумілих причин, просто вийшов і все.

Жанна Мельник-Томенко пригрозила учасникам акції відповідальністю, бо їхню діяльність називає такою, що заважала роботі суду:

- Захід, організований активістами, був проведений всупереч чинному законодавству України, адже порушив низку обмежень, тому організаторів може чекати як адміністративна, так і кримінальна відповідальність: були створені незручності для учасників судового процесу. У нашій установі розміщено два суди: окружний адміністративний і апеляційний. Людям було важко працювати в умовах шуму, який створювала гучна музика, вона заважала фіксації судового засідання. Кожну із сторін судового процесу цей захід дуже насторожив. Такі дії підривають суверенітет гілки влади, яка є незалежною і недоторканою.

Коментуючи призначення Віталія Кузьмишина, його заступник зазначила, що це відбулось відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади України». «11 квітня були проведені збори суддів — нашого органу суддівського самоврядування і одноголосно Віталія Кузьмишина було призначено головою Вінницького апеляційного адміністративного суду», – каже Жанна Мельник-Томенко.

Активісти люстраційного комітету переконані, що під час відпустки Віталій Кузьмишин домовляється з відповідними людьми, аби залишитись на посаді. «Подейкують, навіть у Москву їздив», – розповідає Віктор Смалій.

Згортаючи пікет, мітингувальники облили манекен у мантії пальним і підпалили. Той обгорів за кілька секунд, після чого рештки манекену виставили на паркан – на згадку.

Зважаючи на відсутність Віталія Кузьмишина, активісти дають йому час для прийняття рішення. Якщо голова суду не подасть у відставку, обіцяють застосувати більш кардинальні методи. Зі слів Віктора Смалія, матеріали розслідування діяльності Кузьмишина будуть передані відповідним компетентним органам, особисто звернуться до Президента України та Генеральної Прокуратури.

Источник: myvin.com.ua

  • 492
  • 12.06.2014 15:23

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода